info@algipsikoloji.com +90 507 199 52 54
info@algipsikoloji.com +90 507 199 52 54

Salgın Sürecinde Ruhsal Sağlık Nasıl Korunur?

COVID19 gibi salgın hastalık süreçleri bizleri yalnızca bedenen değil, üzerimizde oluşturduğu korku ve panik nedeniyle ruh sağlığımızı da etkiliyor. Fiziksel sağlığının korunması için alınan tedbirler ile birlikte ruhsal sağlığın da ihmal edilmemesi gerekir. Bu yazımızda salgın süresince ruhsal sağlık nasıl korunur bunlardan bahsediyor olacağım. Evde geçirilen zamanın artıyor olması, hareket ve sosyal yaşam alanlarının kısıtlanması ile birlikte kişilerin endişe ve korku ile baş edebilme becerilerinin azalmasına neden olabiliyor.

Her Şey Sizin Elinizde

Tüm dünyayı etkisi altına alan bu salgın sürecinde ruhsal anlamda da sağlıklı kalabilmek, minimum kaygı ile işin içinden çıkabilmek elinizde…

Salgın Sürecinde Ruhsal Sağlık Nasıl Korunur?

Öncelikle bedeninizde izin verdiğiniz duyguları bir bir tanımlayın. Örneğin bu duygular; öfke, kaygı, korku gibi olumsuz duygular olabilir. Çünkü bastırılan, görmezden gelinmeye çalışılan her duygu daha yoğun bir şekilde kronikleşebiliyor, bunun neticesinde yaşadığınız duyguyu tanımlamak, bu duyguyu yorumlayarak içselleştirmek ve bu duygunun da diğer duygular ve düşünceler gibi gelip geçici olduğunun farkında olmak önem taşıyor.

Eğer olumsuz duygular günlük yaşam rutinimizi yahut yaşam kalitemizi bozacak şiddete eriştiyse, “Benim hangi davranışım ya da düşüncem buna sebebiyet veriyor? ” diye düşünmek yararlı olur. Mesela medyadaki konu ile ilgili gelişmeleri günde 4-5 kez takip ediyorsanız veya sosyal medya aracılığıyla gündemi sürekli takip ediyorsanız, bu gibi durumlarda azaltmanızı öneriyorum.

Bir diğer önerim ise bu süreçte bir çoğumuz evlerimizde vakit geçirdiğimiz için ızun zamandır ertelediğiniz ya da biriktirdiğiniz işlerinizi tamamlamanız en azından gözden geçirmeniz iyi olacaktır. Üretken olmak sizi stresten koruyacaktır.

Kaygı Düzeyi Artması, Kaygı Şiddetini Artırır!

Son olarakta sosyalliğin azaldığı ve yalnızlaşmaların yaşandığı bugünlerde yeme alışkanlıklarınıza ve uyku düzeninize dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde kaygı düzeyinizin artmasına neden olacaktır.

Bu durumda da yaşanılan kaygının şiddetini ayarlayabilmeniz adına ufaktan nefes egzersizlerini (3 sn nefes almak ve sonrasında 6 saniye süresince alınan nefesi geri vermek ) deneyebilirsiniz .

Salgın süresince ruhsal sağlık nasıl korunur makalesinin son bölümünde ise ; Salgın süreci içerisinde kaygının görülebilmesinin normal olduğu kendinize ara ara hatırlatın ancak yüksek seviyede kaygı, yoğun stres, artan panik ataklar, uykusuzluk, yeme sorunları gibi belirtilerin gözlenmesi durumunda psikolojik destek için uzmanınıza başvurmayı ihmal etmeyiniz.

Derya OĞUZ SARIALP

Uzman Klinik Psikolog

Bundan önceki yazımız olan “İş Hayatında Duygusal Zeka Önemli” yazısını da okuyabilirsiniz.

Leave a Reply