info@algipsikoloji.com +90 507 199 52 54
info@algipsikoloji.com +90 507 199 52 54

Panik Atak Nedir?

Panik atak; korku, endişe, psikolojik ve ruhsal sıkıntı hissiyle nöbetler şeklinde ortaya çıkan rahatsızlıktır. Nöbet geçiren bir kişi, nöbet anında çok büyük korku içinde kalmaktadır. Nöbet esnasında kalp krizi geçireceğini, öleceğini veya düşeceğini düşünür. Yaklaşık 10 dakika süren rahatsızlık esnasında birey, çok kötü şeyler olacağını düşünür ve kendini bu histen başka bir şeye odaklayamaz.

Genel olarak yarım saat içinde hastanın, nöbeti geçmeye başlar. Nöbet sonrasında büyük bir yorgunluk ve hissiyatsızlık baş gösterir. Bu rahatsızlığı yaşayan kişi herhangi bir aktivite yapmak istemez. Etrafında her zaman birilerinin olmasını ister, yalnızlığa tahammülü olmaz. 

Ancak yukarıda belirtilen faktörleri yaşayan birisine hemen panik atak rahatsızlığı demekte doğru değildir. Panik atağa sahip olan bireylerin birçok belirtileri vardır.

Panik Atak Nedir
Panik Atak Nedir

Panik Atağın Belirtileri Nelerdir?

  • Nefes alış-verişte rahatsızlık
  • Göğüs sıkışması
  • Ölüm korkusunu hissetmek
  • Vücutta uyuşma, karıncalanma
  • Çarpıntı hali
  • Titreme

Panik atak rahatsızlığını yaşayan kişi ya da kişilerde genel olarak bu belirtiler görülmektedir.

Peki ya; Panik Atağın Nedenleri Nelerdir?

En baştaki nedeni stresli bir yaşam, rahatsızlığın en büyük tetikçisidir. Panik atak olan bireylerin genelde bir veya birden çok rahatsızlıktan sonra ortaya çıktığı görülmektedir. Nedeni olarak ise beynin yan kısımlarının fonksiyonel eksiklerinden dolayı olabileceği belirtilmektedir.

Genel olarak rahatsızlık, ülkemizde  oldukça yüksek oranda görülmektedir. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin genel olarak raporlanmasına göre ise 20 yaşından sonra ortaya çıktığı saptanmıştır. 

Eğer sizde bu ve benzeri bir şikayet ile karşı karşıyaysanız mutlaka bir Uzman Klinik Psikologdan  yardım almalısınız. Alacağınız  seanslar ile birlikte, bu durum minimize edilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir.  Profesyonel destek almayan kişilerde ise, nöbetler çok daha ağır bir hal almakla birlikte günlük yasam ritüellerini etkilemektedir.

Eğer siz de bu rahatsızlıktan şikayetçi iseniz bizimle irtibat kurabilirsiniz…

Uzman Klinik Psikolog

Derya OĞUZ SARIALP

0 507 199 52 54

2 Responses
  1. Arzu yiğiter

    Benim çocuğum hiperaktif yıllardır tedavi görüyo ama tam bi sonuç alamadık ilaçları bu yıl bıraktırdı doktor ne gibi yardımcı olabilirsiniz